Resultado da pesquisa (3)

Termo utilizado na pesquisa Gouveia A.M.G.

#1 - Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil, 34(9):865-868

Abstract in English:

ABSTRACT.- Gouveia A.M.G., Silva M.X., Maia J.M.S., Brandão H.M., Seyffert N., Miyoshi A., Azevedo V. & Guimarães A.S. 2014. Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(9):865-868. Núcleo de Sanidade Animal/Qualidade do Leite/Nanotecnologia, Embrapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Epidemiological and health aspects of sheep husbandry were assessed on 213 sheep flocks in 142 municipalities from the state of Minas Gerais, southeastern Brazil. An updated questionnaire was filled out for each flock, requesting data on the farm, the flock and the farmer by the veterinarians of the State Government Agency for Animal Health (Instituto Mineiro de Agropecuária). Thirteen important variables were selected and scored to determine the technological level of the 117 farms; 0.9% of them was classified as high technological level, 45.3% as medium technological level and 53.0% as low technological level. Lamb production was the main objective of the farms and the main features were low-frequencies of individual identification of animals (16.9%), technical assistance (31.9%), use of quarantine for newly acquired animals (0.9%) the separation of animals by age group (3.7%) and requeste the sanitary certificate at purchasing of animals (11.7%). The main health problems reported were abortion (23.9%), keratoconjunctivitis (17.9%), contagious ecthyma (13.6%), pneumonia (10.3%), diarrhea (9.3%) and caseous lymphadenitis (6.1%). Information of the epidemiological situation and the mainly health measures used in the sheep farms are important to improve the productivity and quality of the lamb.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Gouveia A.M.G., Silva M.X., Maia J.M.S., Brandão H.M., Seyffert N., Miyoshi A., Azevedo V. & Guimarães A.S. 2014. Technological level and epidemiological aspects of sheep husbandry in Minas Gerais, southeastern Brazil. [Nível tecnológico e aspectos epidemiológicos da ovinocultura no estado de Minas Gerais, Sudeste do Brasil.] Pesquisa Veterinária Brasileira 34(9):865-868. Núcleo de Sanidade Animal/Qualidade do Leite/Nanotecnologia, Embrapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Os aspectos epidemiológicos e sanitários da ovinocultura foram levantados em 213 rebanhos ovinos em 142 municípios do estado de Minas Gerais, sudeste do Brasil. Um questionário atualizado foi preenchido para cada rebanho, com informações sobre a fazenda, o rebanho e do fazendeiro, por veterinários do Instituto Mineiro de Agropecuária. Treze variáveis importantes foram selecionadas e pontuadas para determinar o nível tecnológico em 117 fazendas; 0,9% foram classificadas como de alto nível tecnológico, 45,3% como de médio nível tecnológico e 53,0% como de baixo nível tecnológico. A produção de carne de cordeiro foi o principal objetivo das fazendas amostradas e as principais características foram baixa frequência de identificação individual dos animais (16,9%), assistência técnica (31,9%), uso de quarentena para os animais recém-adquiridos (0,9%), separação de animais por faixa etária (3.7%) e solicitação de certificados sanitários na compra de animais (11,7%). Os principais problemas sanitários relatados foram o aborto (23,9%), ceratoconjuntivite (17,9%), ectima contagioso (13,6%), pneumonia (10,3%), diarreia (9,3%) e linfadenite caseosa (6,1%). Informações sobre a situação epidemiológica e das principais medidas sanitárias utilizadas nas propriedades com ovinos são importantes para melhorar produtividade e a qualidade da carne ovina.


#2 - Management practices to control gastrointestinal parasites in sheep farms in Minas Gerais, southeastern Brazil, 33(4):464-468

Abstract in English:

ABSTRACT.- Gouveia A.M.G., Molento M.B., Silva M.X., Brandão H.M., Gouveia G.C., Morlán J.B. & Guimarães A.S. 2013. Management practices to control gastrointestinal parasites in sheep farms in Minas Gerais, southeastern Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(4):464-468. Emprapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Dom Bosco, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Parasite related problems are considered one of the major health problems for sheep breeding, causing considerable economic losses to commercial husbandry. The aim of this study was to determine the technological level and the level of knowledge of farmers regarding management practices to control gastrointestinal parasites in sheep in Minas Gerais state, southeastern Brazil. The analysis was based on 213 questionnaires applied by official veterinarians of the State Government Agency for Animal Health (Instituto Mineiro de Agropecuária, IMA), covering 16.6% of all counties. From two hundred and thirteen sheep farms sampled, 117 farms had their technological level determined. From the samples, 0.9% were characterized as high level, 45.3% as medium, and 53.0% as low technological level. The flock size ranged from 2 to 1843 with an average of 80.5 sheep per farm. The majority of the sheep production systems was extensive/semi-extensive (74.5%). The management practices adopted by the farmers to reduce parasitism were: split young and adult animals (5.6%), change pasture after deworm the animals (5.2%), use quarantine for incoming animals (2.3%), deworm newly arrived sheep (1.5%), and have regular technical assistance (31.9%). Although 76.5% of the farmers medicate the animals, treatments were performed without any major technical criteria, with an average interval of 4.6 months. The most commonly used drug families were macrocyclic lactones (38.5%) and benzimidazoles (24.9%). The management practices adopted in Minas Gerais are based on old recommendations and may not return in a good set of strategies to prevent parasite infections. Field observations reinforce the finding where farmers have obtained unsatisfactory results in maintaining the health and productivity level of their enterprises.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Gouveia A.M.G., Molento M.B., Silva M.X., Brandão H.M., Gouveia G.C., Morlán J.B. & Guimarães A.S. 2013. Management practices to control gastrointestinal parasites in sheep farms in Minas Gerais, southeastern Brazil. [Práticas de manejo para controle de parasitas gastrointestinais em fazendas com ovinos em Minas Gerais, Sudeste do Brasil.] Pesquisa Veterinária Brasileira 33(4):464-468. Emprapa Gado de Leite, Rua Eugênio do Nascimento 610, Dom Bosco, Juiz de Fora, MG 36038-330, Brazil. E-mail: alessandro.guimaraes@embrapa.br Problemas relacionados com parasitas são considerados um dos principais problemas sanitários na criação de ovinos, causando consideráveis ​​perdas econômicas para criação comercial. O objetivo deste estudo foi determinar o nível tecnológico e o nível de conhecimento dos criadores sobre práticas de manejo para o controle de parasitas gastrintestinais em ovinos no estado de Minas Gerais, sudeste do Brasil. A análise foi baseada em 213 questionários aplicados pelos veterinários oficiais da Agência de Governo Estudal de Saúde Animal (Instituto Mineiro de Agropecuária, IMA), cobrindo 16,6% de todos os municípios. Duzentos e treze propriedades com ovinos foram amostradas e 117 tiveram o seu nível tecnológico determinado. A partir da amostra, 0,9% foi caracterizado como nível elevado, de 45,3%, como de médio e 53,0% como baixo nível tecnológico. O tamanho do rebanho variou de 2 a 1843 com uma média de 80,5 ovinos por propriedade. A maioria dos sistemas de produção de ovinos eram extensivos/semi-extensivos (74,5%). As práticas de manejo adotadas pelos criadores para reduzir o parasitismo foram: separar animais jovens e adultos (5,6%), mudança de pastagem após vermifugar os animais (5,2%), uso de quarentena para animais recem adiquiridos (2,3%), vermifugação de ovelhas recém-chegadas (1,5%) e assistência técnica regular (31,9%). Apesar de 76,5% dos criadores vermifugarem os animais, os tratamentos foram realizados sem qualquer critério técnico importante, com um intervalo médio de 4,6 meses. As famílias de drogas mais comumente usadas foram lactonas macrocíclicas (38,5%) e benzimidazóis (24,9%). As práticas de manejo adotadas em Minas Gerais são baseadas em recomendações antigas e não em estratégias para prevenir infecções parasitárias. As observações de campo reforçam os achados em que os proprietários obtiveram resultados insatisfatórios na manutenção dos níveis de saúde e produtividade de seus empreendimentos.


#3 - Reproductive failure and survey of hemagglutination inhibiting antibodies to porcine parvovirus in Minas Gerais State, Brazil

Abstract in English:

Porcine parvovirus (PPV) is widely described throughout the world as an important agente in reproductive failure in pigs. The prevalence of antibodies to PPV was investigated in sera collected in nine herds from four counties of Minas Gerais State, Brazil. Out of 608 sera tested by the hemagglutination inhibition (HI) technique conducted in microtiter system, 336 (55,3%) had antibodies to PPV in dilutions greater than 1:80 suggesting that the virus is widespread in the swine population considered. The antibody levels were heterogenous in each herd, indicating an infection in evolution.

Abstract in Portuguese:

O parvovírus suíno (PVS) é amplamente descrito no mundo como agente importante na ocorrência de problemas reprodutivos em suínos. A prevalência de anticorpos inibidores da hemoaglutinação para o PVS foi estudada em soros colhidos em nove rebanhos provenientes de quatro municípios do Estado de Minas Gerais, Brasil. Dos 608 soros testados através da prova de inibição da hemoaglutinação conduzida em sistema de microtítulo, 336 (55,3%) apresentaram anticorpos para o PVS em diluições superiores a 1:80 sugerindo ampla disseminação do vírus na população suína estudada. O perfil sorológico dos animais testados revelou níveis heterogêneos de anticorpos em cada plantel sugerindo infecção em evolução.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV